Fodervärd/valpköpare
Att vara fodervärd åt en hund från Kennel Meatgrin
Tyvärr kan man som kennel inte behålla alla hundar i hemmet som man vill ska fortsätta föra sina linjer vidare, det är då man börjar söka efter en fodervärd. En fodervärd är en person som, vid halvfoderavtal, köper valpen för halva valppriset mot att uppfödaren har rätt till en kull valpar (om det är en tik), eller tre parningar (om det är en hane. Vid helfoderavtal gäller det två kullar valpar (om det är en tik), eller sex parningar (om det är en hane). Detta ska vara gjort innan tiken fyllt 5 år eller innan hanen fyllt 7 år. Vi använder oss av SKK´s foderavtal.
Nu är det inte riktigt bara det som det innebär att vara fodervärd, och här kan det skilja sig lite från olika uppfödare, men som fodervärd åt oss kommer du att ha vissa skyldigheter:
*Fodervärden måste bo på avstånd så man kan vara med på vissa träningar.
*Fodervärden ska i största möjliga mån delta vid träffar och vid träning, det är då fodervärdens skyldighet att kunna transportera sig dit.
*Hunden ska hållas i god fysisk form och finnas tillgänglig för utställningar och andra prov, dessa ska meddelas fodervärden senast en vecka innan.
*Hunden ska utfodras med ett fullgott foder (detta hjälps vi åt med).
*Vid problem, frågor, tankar och sjukdom (ej akut) ska uppfödaren kontaktas i första hand.
*Som fodervärd betalar ni försäkring, vacc, eventuella tester och all omvårdnad.
*Uppfödaren står för utställningskostnader, prov och alla utgifter vid parning/valpning.
*Vid 4 månaders ålder ska valpen ha en tablett som heter Bravecto, den skyddar mot bla fästingar. Tabletten finns på recept som fodervärden kan ringa till sin veterinär för att få utskriven.
*Tänk på att följa alla rekommendationer gällande vaccinering och avmaskning.
*Tänk på att en valp inte ska motioneras, inte heller hoppa ner från soffor eller andra höjder. Valpen bör ej heller gå i trappor dagligen.
*Läs på vad man ska undvika att ge till hundar och vad som helt enkelt är giftigt.
Det är ett stort ansvar att vara fodervärd. Många ser det som ett sätt att få en billigare hund men det krävs mycket engagemang att ha en hund på foder. Tänk genom ert beslut noga!
Information vid köp av valp från Meatgrin´s kennel
FÖRSTA TIDEN!
När ni kommer hem, se då till att det bara är ni i familjen hemma och inte grannar, föräldrar och kompisar som vill träffa nykomlingen. Tänk på att för valpen är det en enorm omställning att lämna allt som har varit en trygghet under hela uppväxten fram till och med nu.
Nu och de närmsta veckorna framåt, så är egentligen det enda ni ska fokusera på med valpen trygghet och rutiner. Se valpen som en bebis. Den kan inte bli lämnad ensam, att sova ensam när man är van vid alla syskons närhet är ensamt och skrämmande. Kanske ni behöver ligga hos valpen - i samma rum med en hand i hundsängen - under den första tiden. Eller kanske sova på golvet tillsammans med valpen, om det är där den i framtiden ska ligga.
RUTINER
Det är nu viktigt att få in rutiner och tänk på att inte tillåta något som ni inte tänker tillåta när valpen börjar bli stor/vuxen. Ett exempel på det är att man tillåter valpen att sova i sängen, men efter 7 månader vill man att den ska börja sova på golvet. Det kommer inte att fungera särskilt bra! Om ni inte vill ha hunden i soffan/sängen, tillåt då heller aldrig valpen att vara där.
VETERINÄREN
När ni får hem valpen är den ca 8 veckor och har fått sin första vaccination. Vid 12 veckors ålder ska ni ge valpen sin andra omgång så det är bra om ni redan från början letar upp en veterinär som ni kan känna förtroende för, och som ni kan lära känna och som i sin tur kan lära känna er hund. Ibland kan man behöva leta lite och prova på några olika veterinärkliniker innan man hittar någon man trivs med. Det är viktigt att man känner att man kan lita på den veterinären man väljer.
Mellan det att valpen har fått 8 veckors vaccin fram till den har fått 12 veckors vaccin bör valpen inte träffa några andra hundar än de som eventuellt bor i valpens hem; för att minimera risken för att valpen ska smittas av något som den fortfarande inte har ett komplett skydd emot!
MOTION,STIMULERING OCH PASSIVITETSTRÄNING
Motion och promenad är ett ämne som ofta återkommer bland hundägare. Som valpägare behöver man dock inte motionera sin hund och bör heller ej göra det då det kan påverka den lilla valpens skelett negativt. Små promenader utanför huset räcker gott den första månaden, för att sen utöka successivt månad två och så vidare. Först när hunden närmar sig året kan man på allvar börja motionera hunden för motionens skull.
Att låta valpen åka med när familjen ska iväg (och få följa med på äventyr) , upptäcka nya miljöer samt intryck är jättebra stimulering för er valp; detta kallar vi miljöträning! Blir det mycket gående kanske man ska överväga hundvakt, annars får man agera ansvarsfull valpmatte/husse och bära sin valp.
Det som valpen själv rör sig när den är lös räcker gott och väl som motion.
Att gå i trappor eller hoppa upp och ner från exempelvis soffor ska överhuvudtaget ingen växande valp få lov att göra under det första året, då detta kan ge permanenta skador på leder och skelett. Man får helt enkelt bära valpen dit den ska.
Att ha med valpen överallt och ge den mycket miljöträning är viktigt men glöm inte tryggheten. Det är ni som står för valpens trygghet, visa valpen att ni finns där och stöttar när den tycker att livet är läskigt och/eller obehagligt. En klapp under hakan kan räcka vissa gånger, en annan gång behöver den kanske få krypa upp i knäet. Det är bra om man den första tiden tar för vana att ha med sig en filt hemifrån som valpen känner trygghet i och som den kan lägga sig på för att sova när den blir trött.
Lika viktigt som stimulering är passitivitetsträning! Valpen behöver lära sig att det inte måste hända något skoj hela tiden. Valpar måste även lära sig att ha tråkigt och bara vara. Detta är något man tränar varje dag, många gånger utan att tänka på det. Det kan vara till exempel när man säger till barnen att låta valpen/hunden vara ifred för att den ligger ner och tar det lugnt. Jag tror att det idag är vanligare med överstimulerade än understimulerade hundar så jag kan därför inte påtala nog hur viktigt det är att bara ta det lugnt.
Att hundens liggplats är fredad är även det viktigt. Låt alltid valpen vara ifred på sin plats. Tänk även på att små valpar sover otroligt mycket och behöver supermycket sömn för att utvecklas bra. Väck inte valpen när den sover!
HUNDFODER
Tillsammans med valpen levereras en del tillhörigheter som kan vara bra att ha den första tiden, exempelvis likadan hundmat som valpen har ätit hos oss. Den första veckan i ert hem är det viktigt att valpen får samma mat som den är van vid, därefter kan ni, om ni vill, börja att blanda deras gamla mat med den nya maten ni vill att er hund ska äta. Börja då med att byta ut 1/5 i tre dagar, är hunden bra i magen efter tre dagar så ökar ni till 2/5 i tre dagar och så vidare.
Mat till valpen diskuterar vi gärna med er och hjälper er med då det kan vara en djungel för den oinvigde, med alla hundratals sorter av torrfoder, färskfoder, konserverat foder, BARF med mera.
Utöver sitt vanliga foder ger jag mina hundar Nutrolin skin and coat (olja) och mineraler och vitaminer dagligen för att hålla päls och hud i gott skick.
RUMSREN
En 8 veckors valp är överhuvudtaget inte rumsren - att kissa och bajsa utomhus har den än inte fått lära sig. Skäll aldrig på en valp som kissar och/eller bajsar på golvet, den vet helt enkelt inte bättre! När valpen väl börjar förstå var man ska kissa och bajsa (detta går ganska fort om man vet hur man ska göra) så kommer det troligtvis ändå att hända olyckor inomhus. Valpen har ännu inte förmåga att hålla sig mer än några sekunder efter den väl kommit på att den är kiss- och bajsnödig. Skäll inte på den, utan beröm istället de gånger det blir rätt!
För att få valpen att förstå var man ska göra sina behov finns vissa knep; lägg tidningar innanför ytterdörren och med lite tur går valpen dit för att uträtta sina behov. När ni ser att valpen är på väg dit så lyfter ni ut den.
Så fort valpen vaknat, ätit, druckit eller lekt, bär ni ut valpen till gräs nära ytterdörren och sätter ner valpen där. Sen står ni stilla och ointresserad - tittar på något annat (såklart med valpen i koppel om ni inte har inhägnat) - och väntar tålmodigt till valpen uträttat sitt behov. Under tiden valpen kissar/bajsar berömmer ni den för att visa att den gjort rätt! Efter behoven är gjorda finns möjlighet för några stegs koppelträning, lite bus och lek innan ni går in. Upprepa samma rutin varje gång valpen ska kissa/bajsa; samma gräsställe avger trygghet och kunskap om vad som ska göras, i detta fall uträttas.
Efterhand som valpen blir äldre förstår den att man kissar och bajsar utomhus, då behöver du inte hålla fast vid samma kiss- och bajsrutin utan kan ta en liten promenad och låta hunden uträtta sina behov.
SOMMARTID OCH ANDRA ÅRSTIDER
Även om det är underbart med sommar och värme så tillkommer det en del att tänka på när man har hund. Fästingar är det första jag tänker på. Bravecto heter en tablett man ger hunden var 12:e vecka mot fästingar, det tycker jag är det absolut bästa skyddet. Ni ringer er veterinär eller pratar med hen vid 12 veckors vaccinet så skriver veterinären ett recept så ni kan hämta ut Bravecto på apoteket.
Ormar är ytterligare en fara och något man ska tänka på om man bor någonstans där det finns gott om huggorm. Hundar kan dö om dom inte får hjälp vid ett sånt bett. Bäst är att lyfta upp hunden, låt den inte ta ett enda steg, och ta dig till närmsta veterinär. Det är bråttom!
Värme. Hunden/valpen måste ha tillgång till skugga och kallt vatten hela tiden men extra viktigt är det under varma sommardagar. Promenader under sommaren får ske tidiga morgnar eller sena kvällar. Många Staffar är värmekänsliga och klarar värmen dåligt, kräv inga ansträngningar när det är som varmast, inte ens bjuda upp till lek och bus. Bilen är en annan väl omtalad fara på sommaren, lämna aldrig din hund i bilen, inte ens 1 minut i skuggan. Är det under 15 grader och molnigt kan man lämna kortare stunder i bur med bakluckan öppen men glöm då inte hänglåset på buren, många stjäl faktiskt hundar. Måste ju även då passa på att nämna att ni aldrig ska lämna era hundar bundna utanför affären, jag vet flertalet som blivit av med sina hundar. Underskatta inte hur stöldbegärliga staffar är.
Staffarna är, som många vet, inget fan av regn och rusk. Mitt tips är att köpa ett bra regntäcke och när ni ändå handlar så passa på att köpa ett bra vintertäcke då våra små pansargrisar dessutom är väldigt frusna och uppskattar ett varmt täcke när hösten och vintern kommer.
BITBEHOVET
Alla valpar har väl ett visst bitbehov men staffen fortsätter att ha det behovet, om än inte lika frekvent, även i vuxen ålder. Valpen bör ständigt ha flertalet tuggvänliga leksaker att tillgå. Även råa ben tycker jag är bra att ge nästan dagligen under första året. Färska eller frysta råa ben finns att köpa i djuraffären. Alla råa ben kan ni ge valpen även ben som börjar på F som man sa tidigare att man inte skulle ge hundar. Alla ben går bra men dom måste vara råa, alltså inte tillagade. Enligt mig ska man inte ge några tillagade ben alls då dessa lättare flisas och kan ge vassa bitar som skär upp tarmen, detta gäller även rökta ben som dessutom brukar ge lös avföring.. Valparna från Meatgrin´s är vana att tugga råa ben.
Valpen tuggar gärna på allt den ser, detta är för att den helt enkelt inte vet att den inte får det och för att den tycker att det är spännande. Valpar utforskar med munnen. Bästa sättet att få valpen att sluta med detta är att ta ifrån den det som den tagit och ge den ett ben eller tuggleksak att tugga på istället.
Vid 4 månaders börjar valpen att tappa sina tänder, det är då vanligt att det blöder lite och det är inget att oroa sig över. Vid denna tiden kan även valpen lukta illa i munnen. Tänderna i sin tur brukar man sällan hitta då dessa ofta sväljs. Om hörntänderna sitter kvar när de nya hörntänderna börjar titta ut så kan man vicka lite försiktigt på mjölktänderna för att hjälpa dessa att lossna. Råa ben är vid denna tiden extra viktigt och bra att valpen har tillgång till då det hjälper lösa tänder att lossna.
SKÖNHETSVÅRD
Den skönhetsvård man kan behöva ge sin valp är bad, vilket inte bör ske för ofta. När ni badar valpen så var noga med att vattnet är lagom varmt och använd ett milt barnschampo eller hundschampo. Var noga att skölja bort alla schamporester sen då dessa annars kan ge upphov till klåda.
Klorna behöver klippas alt. filas. Detta tycker jag är bra om man gör varje vecka det första halvåret för att valpen ska vänja sig vid det, då är det dessutom bara ytterst lite man behöver ta.
Två veckor efter valpen har flyttat till er så ska den avmaskas, detta har jag gjort regelbundet under tiden valpen bott hos mig. Milbomax ska ni avmaska med, det är ett receptfritt medel som köps på apoteket och ges i en engångsdos.
Efter den avmaskningen så ska ni bara avmaska er hund om ni ska resa till ett land som kräver det eller när ni ser mask i hundens avföring alternativt misstänker att den har mask. Har ni andra djur så avmaskar man alla vid samma tillfälle. Risken är annars att smittan går runt och djuren smittar varandra.
Har ni haft hund/valp tidigare så kanske ni klarar detta galant men oavsett vilket vill jag att ni alltid kan fråga och diskutera med mig vad det än gäller. Har jag inte svaret själv så har jag väldigt många kollegor som jag kan bolla med till vi hittar lösningar till framtida bekymmer eller problem.
Hälsan hos Staffordshire bullterrier
DEMODEX
I normalfloran hos hundar finns demodex-kvalster. I vissa fall sker en onormal expansion av detta kvalster som visar sig i form av hårlösa fläckar. Det som då har hänt är att det sker en felprogrammering i immunförsvaret som tillåter kvalstret att föröka sig i onormal mängd.
En del hundar får enstaka kala fläckar under uppväxten i perioder då hunden är i lite obalans exempelvis vid första löpet eller vid tandömsning. Dessa kala fläckar självläker efter ett tag och kräver ingen behandling.
FURUNKULOS
Furunkulos drabbar en del bullhundar. Det är en djup hudinflammation som ofta drabbar hundens tassar. Det vanligaste stället är simhuden mellan tårna, och den vanligaste underliggande orsaken till furunkulos är allergi.
ALLERGIER
Vi på kennel Meatgrin´s är noga i vårt urval av avelshundar och hoppas givetvis att vi ska få slippa sjuka valpar men här kommer ändå några exempel på symptom på allergi.
-svampinfektioner i öron och på tassar
-återkommande öroninflammationer
-hudklåda
-rinnande ögon
-återkommande urinvägsinfektioner
-röda kliande tassar
-furunkulos
-diarréer
-matt glanslös päls
Många av dessa symptom kan komma utan att det är någon återkommande allergi. Ibland har hunden bara exponerats för något som den vid det tillfället varit lite känslig mot. Avvakta gärna och se om problemen är övergående innan ni tar kontakt med veterinär, om inte läget är akut såklart!
Ni kan alltid ringa och rådfråga mig.
HC (Hereditary Cataract)
HC är en ärftlig form av starr, däremot föds valparna med normala ögon. Katarakten börjar utvecklas när valpen är ett par veckor till några månader gammal för att sen leda till total katarakt mellan 2-3 års ålder.
Man kan använda en carrier av HC i avel men måste då para den hunden med en clear individ. På så sett kan valparna bli carrier eller clear men aldrig själva bli affected.
L2-HGA (L2-hydroxyglutaric-aciduria)
L2-HGA är en neurometabolisk störning som ger förhöjda nivåer av L2-Hg-syra i blod, urin och CNS (hjärna och ryggmärgsvätska).
Sjukdomen påverkar nervsystemet så att hunden kan få ep-anfall, ataxi, muskelstelhet,skakningar och beteendeförändringar. Symptomen uppkommer mellan 6-12 månaders ålder. Sjukdomen är obotlig och leder till döden.
Man kan använda L2-HGA carrier i avel men måste då para den individen med en clear. På så sett kan valparna bli både carrier och clear men aldrig affected.
HD (Höftledsdysplasi)
HD är en benämning på en felaktig utveckling av hundens höftleder.
Man kan minimera miljöaspekten på problemet genom att inte låta valpen belasta sina höfter med att gå i trappor eller hoppa upp och ner från ex. Soffan. Man kan också se till att hunden är i bra hull och inte blir för tjock och tung.
Vid 6 månader -1 år är det en bra idé att låta röntga sin hund hos veterinären för att se hur höfterna ser ut. Man kan använda sig av Pennhip i stället för HD röntgen om man vill det. Vill man hellre använda sig av HD röntgen så får man vänta till hunden fyllt 1 år. Diskutera gärna detta med mig så hjälper jag er. Jag vill dessutom gärna ta del av resultatet.
ED (Armbågsdysplasi) ED är en felaktig utveckling av armbågsleden. Se ovan hur man förebygger miljöaspekten. ED röntgar man hos veterinären när hunden fyllt 1 år.
PHTVL/PHPV Detta är en ögonsjukdom som vi ögonlyser våra hundar för. Detta bör alla göra vid 1 års ålder.
Allmänt
BPH (Beteende-och personlighets-beskrivning)
Vid tidigast 1 års ålder önskar jag att alla hundar från kennel Meatgrin´s genomgår ett BPH (Beteende-och personlighets-beskrivning) där man kan se hur hunden reagerar i olika situationer. Jag hjälper er gärna med detta, både att boka tiden och, om ni vill, går jag med er hund. Jag kommer när det börjar att bli dags fråga er om ni vill delta i ett BPH så kommer jag att boka så vi alla träffas och gör det samtidigt. Vill eller kan man inte det önskar jag att ni ordnar det själv. Den mentala hälsan ser jag som den viktigaste biten i min avel och vill väldigt gärna se hur alla valparna har blivit mentalt.
UTSTÄLLNING
För alla som vill ställa ut sin hund från Meatgrin´s, hjälper jag er gärna. Har jag möjlighet så kan jag ställa hunden åt er, jag hjälper er gärna med tips och träningstillfälle och hjälper er att hitta samt boka utställning. Bara säg till.
VALPTRÄFF
På Meatgrin´s fb sida kommer det att komma inbjudningar till kennelpromenader samt kennelträffar. Det är så roligt att få följa sina valpar så delta gärna. Om ni inte kan så lägg in massor av bilder på fb sidan.
ÅTERKÖP
Nu hoppas vi absolut inte att det kommer att bli aktuellt men vi vet aldrig vad framtiden döljer och därför vet vi heller inte med säkerhet att vi kan ha våra hundar till dom blir gamla och ska vandra vidare. OM det skulle bli så att ni skulle behöva omplacera er hund från Meatgrin´s så vill jag gärna köpa tillbaka den för att sen vidare hitta ett nytt hem. Allt om reglerna kring återköp finner ni som bilaga i köpekontraktet.